✿ Little StOry ✿

❀ Apa itu blOgskin !? ❀
13 April 2012 ? 2 Penyelamat BlOgger ?



selalunya kalau orang yang baru menggunakan blog ni kan , mesti dia akan guna templete blogger je sebab diorang still tak tahu menahu pasal blog ni . atau dengar bahasa kasar , BLURR ! haha :D then , mesti ada jugak di antara blogger-2 yg dah lama ni pun teringin nak guna blogskin . blogskin ? apa bendakah itu ? species makluk asingkah ? haha . oke , ni dah merepek . jom teruskan .

blogskin tuh templete mcm blog saya ni hah . cantik kan ? kan kan kan ? oke , over sudaa . x cntik pOn . nak tahu mcm mana nak buat ? oke jom .

oke , sebelum nak guna blogskin ni , korang kena BACK-UP templete lama korang dulu . korang kena buat benda ni sbb , manalah tahu kan , otak korang ni kan selalu buat hal . kejap nak guna blogskin , kejap tak nak . bila dah buat , ehh , tak cantik lah ! guna templete biasa je lah . 
korang nak try guna blogskin x ?
oke kalau nak try ikot satu persatu langkah-2 kat bawah nie ..

dashboard>>design>>edit html>>CTRL+A

lepas tuh korang copy , paste kan kat notepad and save benda tuh . lepas tuh , pegi edit html balik ..

bahagian OLD TEMPLATE tekan Revert to classic templete sebelum nak guna blogskin . korang boleh pegi sini , ni ade blogskin untuk korang kalau nak , ambik lah .
kalau tak nak pon x pe .


then , bila korang dah pilih templete yg korang suka tuh , scroll ke bawah sikit and dia kan keluar gambar mcm ni 



bila dah tu tekan blogger main . dah habis download , letak dekat not pad , 
bukak and then CTRL+A pastu delete semua . copy and paste kan yang dekat not pad tadi 
kat bahagian edit html blog korang tuh .

oke , dah siap ! senang je kan ! selamat mencuba ! peace ^_^v

p/s : kalau tak boleh , komen je :)


















Thanks for reading :)




Older Post


// yOu ♥